- Ha valamilyen gondod támadt BIOS frissítés közben: leállt, rossz bios fájlt tettél bele, on-line frissítéssel vagy Windows-os flashprogival csináltad esetleg a szomszéd csinálta és ennek eredményeképpen nem indul többet az alaplapod, notebookod vagy más eszközöd, akkor keress meg. Ha valamilyen egyéb külső dolog tette tönkre a BIOS-t vírus, tápegység, hálózat miatti túlfeszültség és ezért szállt el az adat a chipől, akkor is tudok segíteni.

- Pontosan írd le az eszközöd (alaplap, kártya, ODD, notebook stb...) gyártóját, típusát, verzióját. Lehetőség szerint a BIOS chip pontos típusa is kellene, a meghatározásához itt találsz segítséget.

- Alaplap:
- Alaplap esetén hozhatod, vagy küldheted csak a chipet, amennyiben sérülés nélkül ki tudod szedni a foglalatból. Ha az egész alaplapot vagy gépet hozod az még jobb, mert rögtön ki is tudjuk próbálni, hogy életre kelt-e. Általában megvan a gyártó által elérhetővé tett legfrissebb és működő változatú BIOS-file, de kérésedre beleírom az általad küldöttet, hozottat vagy kimentettet is. - Ha a chip az alaplapra van forrasztva ne próbáld meg leszedni, mert a lap könnyen sérül, hozzad el egyben az egészet, és megfelelő eszközökkel sérülés veszélye nélkül le tudom szedni.

- Notebook:
- Ha BIOS probléma miatt nem indul a géped fontos az, hogy ne próbáld meg szétszedni csak akkor, ha tényleg értessz hozzá. A chip általában az alaplapra van forrasztva, és többnyire darabjaira kell szedni a gépet, hogy hozzájussunk. Többnyire a rontott BIOS-os notebookokat alaplapcserével javítják, de ez igen drága, így érdemes az EEPROM égetést megpróbálni. - Más jellegű probléma az elfelejtett jelszó. Ez nem a BIOS chipben tárolódik, így ennek a törlésében nem tudok segíteni

- Videókártya:
- VGA kártyák esetén a megfelelő BIOS file beszerzése a legnagyobb gond. Ezeket általában nem frissítik olyan széleskörben, mint az alaplapok BIOS-át. Ha nincsen mentésed, akkor pontos verziószámot is keress a kártyán, a megfelelő azonosításhoz. A chip apró, felületre szerelt alkatrész. Házilag semmiképpen se távolítsad el.

- Optikai meghajtó:
- Optikai meghajtóknál a chip szintén az alaplapon van a meghajtó házában. Ezt innen forrasztással kell eltávolítani. - Sok régebbi CD vagy DVD meghajtó esetén nem gazdaságos a javítás, hiszen vadonat, új több év garanciával rendelkező eszköz vehető meglepően alacsony áron.

- Az EEPROM égetés: - Ha eljutott hozzám a chip, akkor EEPROM programozóval beleírom a fájlt. Amennyiben a chiped hibás, (ez főleg akkor fordul elő ha fordítva próbálta valaki a tokjába belerakni és füstölt) akkor természetesen azt is tudom pótolni. A beégetett fájlt leellenőrzöm, így a helyes tartalomért garanciát vállalok. Az eszközöd rögtön működőképessé válik, ha eredetileg csak ez volt a hibája. Az árakról érdeklődj, mert függ az eszközöd összetettségétől, a chiped méretétől, tipusától, tokozásától, illetve attól, hogy le kell-e forrasztani, vagy csak a tokból kiszedni. Amennyiben nem lett jó az eszközöd nem kell fizetni az EEPROM égetésért.

- Amennyiben a chip bele van forrasztva az alaplapba, ez főleg PLCC és TSOP tokozás esetén jellemző, akkor a chip kiszedését, és visszarakását is vállalom.

e-mail:biosiras.hu@freemail.hu tel: +36203725429